Proiecte Investitionale

 Descriere proiect (Adaugat la data 27.06.2025) Vizualizare

Cod SMIS proiect: 329898

Proiectul Reabilitare, modernizare, extindere cu sali de clasa, laboratoare, grupuri sanitare, functiuni conexe si dotare- Scoala Gimnaziala nr.1- corp A, comuna Unirea, judetul Calarasi este implementat de UAT Comuna Unirea, județul Călărași, în cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea 5 – O regiune educată, având ca obiectiv specific îmbunătățirea accesului la servicii și favorabile incluziunii și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online.

Contextul și scopul proiectului

Prezenta investitie vizeaza Reabilitare, modernizare, extindere cu sali de clasa, laboratoare, grupuri sanitare, functiuni conexe si dotare a Scolii Gimnaziala nr.1, localizata in mediul rural, respectiv pe Str. Scolii, Nr. 2, in comuna Unirea, judetul Calarasi. Pentru jud Calarasi, datele statistice din ultimii ani arata ca rata de abandon scolar este in crestere. Conform datelor INS, rata de abandon scolar in anul 2020 la nivelul judetului era de 2,3%, iar in 2021 de 3,1%. Judetul Calarasi se confrunta cu probleme semnificative in ceea ce priveste infrastructura educationala, atat in mediul urban, cat si in cel rural. In timp ce scolile din orase sunt supraaglomerate si insuficient dotate, cele din mediul rural sunt adesea greu accesibile si lipsesc de facilitati esentiale. Aceste disparitati duc la inegalitati majore in accesul la o educatie de calitate si incluziva, in special pentru populatia scolara din mediul rural.

Obiectivul general: Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea conditiilor din unitatea de invatamant Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Unirea, in vederea imbunatatirii accesului egal la servicii de calitate si incluzive in educatie, inclusiv prin promovarea rezilientei pentru educatia si formarea la distanta si online.

Scopul proiectului: Scopul proiectului este construirea unei scoli gimnaziale pentru aproximativ 190 de copii (intr-un schimb), construire platforma ghena ecologic, realizare imprejmuire si amenajare incinta, amenajari pentru protectia mediului si desfiintare corp C1. Realizarea prezentei investitii este menita sa indeplineasca normele legale astfel incat aceasta sa conduca la: – Imbunatatirea si extinderea infrastructurii educatiei în mediul rural, – Asigurarea egalitatii de sanse prin accesul la educatie al persoanelor cu dizabilitati si al grupurilor defavorizate cât si al celor cu probleme de ordin social, – Prevenirea abandonului scolar, – Achizitionarea de echipamente educative moderne, precum echipamente IT si mobilier adecvat procesului educational, incluisv soft educational – Asigurarea spatiilor pentru serviciile de consiliere, – Asigurarea de laboratoare si ateliere performante, – Dezvoltarea spiritului comunitar la elevi si instruirea profesorilor in acest sens. Astfel proiectul contribuie la realizarea obiectivului specific RSO 4.2 – Imbunatatirea accesului la servicii si favorabile incluziunii si de calitate in educatie, formare si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilientei pentru educatia si formarea la distanta si online.

Obiective specifice ale proiectului:

 1.OS1: Reabilitarea, extinderea si dotarea corpului C2- Scoala, cu regim P+1 cu o capacitate de 190 de persoane intr-un singur schimb, pana la finalul perioadei de implementare.

2.OS2: Construirea si dotarea unei Sali de festivitati in cadrul Ob. 1, pana la finalul perioadei de implementare.

3.OS3: Organizarea a cel putin doua ateliere de lucru cu profesori, elevi si parinti in scopul de a schimba atitudinea sociala privind grupurile marginalizate si a cel putin doua sesiuni de instruire pentru profesori in vederea dezvoltarii abilitatilor de a promova diversitatea si incluziunea grupurilor marginalizate, inclusiv a elevilor

Perioada de implementare

Proiectul se va derula în intervalul 05 iunie 2025 – 05 octombrie 2028, timp în care se vor realiza toate lucrările de modernizare, extindere și dotare a unității de învățământ.

Valoarea totală a proiectului: 5.092.563,81 euro
Valoarea nerambursabilă FEDR: 1.919.200 euro
Valoarea nerambursabilă Buget Național: 2.000.800 euro
Valoare cofinanțare: 79.999,99 euro
Cheltuieli neeligibile: 1.092.563,81 euro

Pentru informații detaliate despre Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, vă invităm să vizitați 2021-2027. adrmuntenia.ro, iar despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, puteți accesa https://mfe.gov.ro/

 Proiect POIM 2014 – 2020

“Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitați https://www.fonduri-ue.ro/
Link catre site-ul web al Programului Operațional https://www.fonduri-ue.ro/  
COMUNA UNIREA în calitate de lider anunță începerea proiectului ”Înființare rețea inteligentă de distribuție de gaze naturale în comunele Unirea, Jegălia și Dichiseni, județul Călărași” 

  • Proiect POIM 2014 – 2020 COMUNA UNIREA în calitate de lider anunță începerea proiectului ”Înființare rețea inteligentă de distribuție de gaze naturale în comunele Unirea, Jegălia și Dichiseni, județul Călărași” Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, va invităm să vizitați https://www.fonduri-ue.ro/. (Adaugat la data 02.02.2023) Vizualizare Vizualizare
  • HCL nr. 38 din 28.06.2021 privind aprobarea obiectivului de investitii  Vizualizare
  • HCL nr. 24 din 23.04.2021 privind aprobarea obiectivului de investitii  Vizualizare
  • HCL nr. 23 din 23.04.2021 privind aprobarea obiectivului de investitii  Vizualizare
  • Banca Mondiala in parteneriat cu Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane din Romania (FZMAUR) si cu sprijinul autoritatilor publice subnationale a identificat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru Bucuresti si cele 40 resedinte de judet din Romania. In continuare, cetatenii si actorii locali sunt invitati sa se implice in ierarhizarea acestor proiecte prin accesarea chestionarului de la link-ul urmator : https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk . Aceasta activitate isi propune identificarea proiectelor metropolitane cele mai importante pentru comunitatea locala. Vizualizare